NAPOVEDNIK

24. maj, četrtek

Koncert Anika Horvat s prijatelji |
Festivalna dvorana | LJUBLJANA

Anika Horvat bo letos s koncertom v Festivalni dvorani praznovala svoj rojstni dan. Kot pravi je biti s svojimi poslušalci in bližnjimi najlepše darilo, prav tako pa takega dogodka ne more lepše praznovati kot s prijatelji.
Koncert z naslovom Ker si upam, bo popotovanje skozi glasbeno življenje izvajalke. S svojimi prijatelji, zasedbo GeDoRe, s katerimi sodeluje zadnje leto, bo predstavila svoje najlepše skladbe skozi čas in pa tudi skladbe iz prihajajočega albuma, ki bo izšel jeseni 2018.
Vrhunec večera bodo posebni glasbeni gostje, Tinkara Kovač, Štefica Stipančević – Steffy in Rok Ferengja, ki bodo z Aniko nastopili in z njo praznovali ta poseben in enkraten večer.

1. junij, petek

Razstava Neandertalci iz Krapine ter otvoritev razstave ilustracij in glasbene pravljice Tinka Tonka in neandertalčeva piščal iz Divjih bab | Cerkljanski muzej | CERKNO

Razstavo Neandertalcev iz Krapine, ki bo na ogled do 31. julija 2018, bo odprl Gojko Zupan, nacionalni koordinator znaka evropske dediščine. V Kulturnem programu bodo sodelovali glasbeniki iz Akademije Franza Listza iz Budimpešte, tudi nosilke znaka evropske dediščine, in slovenska glasbenica Tinkara Kovač.

Gostujoča razstava Neandertalci iz Krapine je rezultat sodelovanja med dvema območjema iz Slovenije in Hrvaške, ki nosita znak evropske dediščine, Partizansko bolnico Franja in Muzejem krapinskih neandertalaca. Na razstavi bo s kartami, fotografijami, fosili in kopijami predstavljena najobsežnejša zbirka o neandertalcih na svetu, ki govori o najstarejših neandertalcih v Evropi.

Sočasno bo v muzeju odprta tudi razstava Tinka Tonka Flavtofonka in neandertalčeva piščal iz Divjih bab, na kateri bodo razstavljene ilustracije iz istoimenske izobraževalne slikanice in na kateri bo premierno predvajana glasbena pravljica.

2. junij, sobota

Razstava originalnih ilustracij iz izobraževalne slikanice "Tinka Tonka Flavtofonka in neandertalčeva piščal iz Divjih bab" na gradu Snežnik

Na idiličnem gradu Snežnik bosta glasbenica Tinkara Kovač in ilustratorka Kiki Klimt predstavili  svojo prvo skupno knjigo iz serije Flavtofonija: Tinka Tonka Flavtofonka in neandertalčeva piščal iz Divjih bab. Na ogled bodo ilustracije in ob otvoritvi boste lahko uživali v manjšem koncertu oziroma predstavi o Tinki Tonki.

Glasbena pravljica iz prve slikanice v zbirki opisuje prvo poznano najdeno glasbilo, neandertalčevo piščal, ki mu v glasbenem jeziku pravimo tidldibab. Glavna junakinja Tinka Tonka se je rodila v ledeni dobi, v jamskem paleolitskem najdišču Divje babe v razgibani pokrajini Idrijsko-Cerkljanskega hribovja v Sloveniji, kjer so leta 1995 našli najstarejšo piščal na svetu. In tako se začne njena zgodba vznemirljivih potovanj in raziskovanj skozi prostor in čas. Kakor pravi avtorica knjige Tinkara Kovač: “Ni vsak svoje sreče kovač, da bi se rodil v ledeni dobi in preživel do današnjih dni.“ No, Tinka Tonka Flavtofonka, pravljični lik v zbirki Flavtofonija, ima to srečo. Je pol človek in pol nadnaravno bitje, ki prosto potuje v prostoru in času, da bi razumela smisel sveta in povezave v njem. Najbolj pa jo zanimajo glasba, glasbila, flavte in piščali.

Tandem Tinkara Kovač in Kiki Klimt v fantazijsko-izobraževalni slikanici in glasbeni pravljici, v kateri nastopa Tinka Tonka, mlade bralce popeljeta v fantastični svet glasbe in kulturne dediščine. Predvsem pa nam skušata predstaviti eno v svetovnem merilu pomembnejših arheoloških najdb, piščal tidldibab, ki je bila najdena prav v Sloveniji.

Slikanice pa so le en, prvi del širšega projekta FLAVTOFONIJA, ki je sestavljen iz treh sklopov. Prvi sklop je že omenjena knjižna zbirka, ki bralstvo seznanja z najrazličnejšimi glasbili in flavtami iz različnih zgodovinskih obdobij in z različnih koncev sveta. Drugi sklop projekta so različne, prav tako poučne, glasbene in pravljične predstave za otroke in novo nastajajočega orkestra flavt. Predvsem pa je FLAVTOFONIJA glasbeni izraz za zvok, ki ga v nihanju dajeta flavta in naše telo kot dve med seboj povezani resonančni posodi. Njun združeni zvok ima svojo silno ustvarjalno moč in dramatično sooblikuje pokrajino sveta znotraj in zunaj nas. Prav to je namen obeh avtoric: da z svojim delom zbudita v nas resonanco lepote umetnosti in ustvarjanja ter bralcem, poslušalcem in gledalcem približata bogato kulturno dediščino Slovenije in sveta.

3. junij, nedelja

Dogodek zaprtega tipa | Ljubljanski grad, Stanovska dvorana | LJUBLJANA

7. junij, četrtek

Dobrodelna prireditev | Športna dvorana I LOGATEC

9. junij, sobota

Dan za rock, humanitarni koncert Zveze prijateljev mladine Slovenije I Kongresni trg I LJUBLJANA

V sklopu festivala Junij v Ljubljani Zveza prijateljev mladine VABI na celodnevno dogajanje, imenovano Dan za rock:

"V soboto, 9. junija, bomo med 10. in 12:30 ter med 15. in 17. uro poskrbeli za raznovrstne delavnice. Izdelovali bomo »rock nakit«, otroci in mladi se bodo lahko preizkusili v raznih »rockovsko« navdahnjenih likovnih in ustvarjalnih aktivnostih, pogumni se bodo lahko preobrazili v rockerje in se v glasbenem kotičku dokazali kot prave rock zvezde. Na voljo bodo tudi športne aktivnosti in foto kotiček. 

Ob 20. uri pa bomo pričeli z glasbenim programom. Obiskovalce bo najprej ogrela mlada glasbena zasedba 8energy. Uro kasneje pa bomo prisluhnili koncertu Otroci za otroke, katerega glavne zvezde bodo otroci otroškega pevskega zbora OŠ Nove Jarše - Rock mulčki, pod vodstvom zborovodje Emirja Jušiča. Rock mulčki so poseben zbor, ki skozi petje podaja današnji družbi pozitivna sporočila. Otroci skozi raznovrstne pesmi spoznavajo življenje in se srečujejo s pomembnimi vprašanji odraščanja. Tako se je v njihovem glasbenem potovanju porodila želja narediti nekaj za vrstnike. S pomočjo koncerta želijo svojim vrstnikom omogočiti otroške radosti, ki jim jih njihova stiska ne dopušča. 

Z Rock mulčki bodo zaigrali in zapeli znani slovenski glasbeniki, na odru pa se jim bodo pridružili tudi otroci iz Zavoda za gluhe in naglušne Ljubljana in Otroški pevski zbor OŠ Koper.

Dan za rock bo namenjen tudi zbiranju donacij za podporo humanitarnega programa Pomežik soncu®, s katerim si ZPMS prizadeva čim več otrokom iz socialno ogroženih družin omogočiti brezplačne počitnice. S poslanim SMS sporočilom s ključno besedo POMEZIK5 na 1919 pa lahko že danes darujete 5 evrov za letovanje otrok iz socialno šibkejših okolij."

13. junij, sreda

Dogodek zaprtega tipa | Grand Hotel Bernardin, Kongresni center | PIRAN

15. junij,  petek

Koncert | Mestno jedro, Gal Gjurin s skupino, Tinkara gostja | PTUJ

16. junij, sobota

Celodnevni umetniški tabor I ob reki I MUTA I večerni nastop | Glavni trg I MUTA

17. junij, nedelja

Predstava za otroke Tinka Tonka Flavtofonka | Glavni trg | MUTA

Glasbena predstava za otroke "Tinka Tonka Flavtofonka" je namenjena predšolskim otrokom in otrokom prve triade osnovnih šol. Tinka Tonka se v predstavi sprehaja skozi različna zgodovinska obdobja in sreča celo vrsto zanimivih glasbenikov, oseb, bogov, božanstev in celo živali z različnih koncev sveta. Pripovedovalka otroke seznanja z izvorom inštrumentov, kako se nanje igra, opisuje glasbena obdobja in žanre ter njihove značilnosti.

Predstava je vključena v program šolskih predstav 2017/18 Glasbene mladine Slovenije.

V predstavi nastopajo:​

Tinkara Kovač - Tinka Tonka; glas, prečna flavta, irska piščal, nepalska lesena prečna flavta, sopranska nemška kljunasta flavta, avtoharfa, tolkala​

Mojca Kolar - pripovedovalka; glas, prečna flavta, altovska baročna kljunasta flavta, tolkala​

Tomaž Kolar - neandertalec, krotilec kač, trubadur; klarinet, tenorska baročna kljunasta flavta, hulusi​

Tomaž Nedoh - Krišna, Pan, vojak; saksofon, mali boben, panova piščal, tolkala

več o Flavtofoniji na strani: www.flavtofonija.si

21. junij, četrtek

Poletna noč - Vse najboljše! Gala koncert ob obletnici RTV Slovenija | Kongresni  
trg I LJUBLJANA

Simfonični orkester RTV Slovenija , Big Band RTV Slovenija s številnimi izjemnimi pevskimi solisti; Patrik Greblo in Lojze Krajnčan, dirigenta

Predvečer prvega poletnega dne zaznamuje prav posebno glasbeno praznovanje. Poletna noč bo tokrat posvečena obletnici nacionalne radiotelevizije, ki letos slavi nekaj pomembnih jubilejev, med drugim kar devetdeset let radijskega in šestdeset let televizijskega oddajanja. Koncertni večer kot osrednja prireditev obletnega leta bo gostil najimenitnejše domače vokalne soliste s spremljavo Big banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ki se bodo z najlepšimi melodijami sprehodili skozi našo bogato kulturno zgodovino.

23. junij, sobota

Proslava ob dnevu državnosti | Kongresni trg I LJUBLJANA

29. junij, petek

Premiera glasbene predstave na predlogo povesti Frana Levstika"Kdo je napravil Vidku srajčico" | Gledališče Kranj I KRANJ

30. junij, sobota

Simfonična Ekstaza - Simfonični orkester zagrebške Filharmonije s solisti | Kongresni trg I LJUBLJANA

7. julij, sobota

Posebni dogodek internega tipa LJUBLJANA

20. julij, petek

Celovečerni samostojni koncert, Tinkara Kovač s spremljevalno glasbeno skupino I ploščad pred Prešernovim gledališčem I KRANJ

27. julij, petek

Celovečerni samostojni koncert, Tinkara Kovač s spremljevalno glasbeno skupino
I trg Manzioli I IZOLA

28. julij, sobota

Celovečerni samostojni koncert, Tinkara Kovač s spremljevalno glasbeno skupino
I Osrednji trg I ŠEMPETER

10. avgust, petek

Celovečerni samostojni koncert, Tinkara Kovač s spremljevalno glasbeno skupino I Osrednji trg I ILIRSKA BISTRICA

11. avgust, sobota

Celovečerni samostojni koncert, Tinkara Kovač s spremljevalno glasbeno skupino I Osrednji trg I LENDAVA

16. avgust, četrtek

Koncert z Big Bandom NOVA I Lakeness Festival I NOVA GORICA

18. avgust, sobota

Celovečerni samostojni koncert I Divja baba 2 I ŠEBRELJSKA PLANOTA

© 2020 I Tinkara Kovač I T-key Music